• Mam nadzieję, że na serwerze będzie można robić farmy kur
    Mam nadzieję, że na serwerze będzie można robić farmy kur
    11
    5 Komentarze 0 Udostępnienia
  • Dzisiaj przeprawa na mini wersji mostu nad Sundem 🤔
    Dzisiaj przeprawa na mini wersji mostu nad Sundem 🤔
    9
    33 2 Komentarze 0 Udostępnienia
  • Tak się składa że ostatnio coraz ciekawiej obserwuje przyrodę w moich okolicach. Dzisiaj zawitałem do kochanego Nowego Targu konkretnie do boru na czerwonem (pierwsze 4 zdjęcia) oraz udałem się odwiedzić dolinę Kościeliską. Obserwuję poziom wód gruntowych, zwłaszcza że tereny Podhala zazwyczaj były zalewane o tej porze roku z powodu roztopów. Z powodu znikającej wody na borze na czerwonym, las i cenny torf prawie wysechł. Na pomoc jednak przyszli nam Norwegowie oraz Lichtenstein (nie wiem jak to się Po polskiemu gavaryt). Za niemałą kwotę wybudowali umocnienia oraz tamy mające zapobiegać ucieczkę wody do pobliskiego Dunajca. Początkowo las znacznie przerzedzili, okolice wieży widokowej zostały pozbawione drzew dzięki czemu rano z wieży widokowej można obserwować spacerujące w pobliżu stado saren. Jak widać, po roku wody znacznie przybyło. Torf odzyskał swój zapach, woda wraca w swoje stare miejsca a mech wreszcie jest prawidłowo nasączony wodą. To pokazuje że naprawdę jak nauczymy się o wodę dbać, ona zostanie. Las ponownie cieszy okolicznych mieszkańców.

Nie można tego jednak powiedzieć o dolinie Kościeliskiej, tą jest wyschnięta na wiór. Miejsca które jeszcze za covida były przepełnione szumem wody oraz wszędobylskim zapachem górskiego potoka, aktualnie są wysuszone na wiór... Dosłownie, miejsca które jeszcze 5 lat temu o tej porze roku miały głębokość nawet 2 metrów i bardzo porywisty nurt, są prawie w całości wyschnięte. Wysycha również okoliczny drzewostan. Bardzo mnie to niepokoi, zwłaszcza że o ile w nowym targu tej wody mało ale jednak zostało, tak w dolinie nie ma już nic...

Aktualnie teren doliny Kościeliskiej przypomina bardziej katastrofę ekologiczną niżeli park narodowy...

Dunajca nie będę tu nawet pokazywał, suchy jak silnik opla

Trochę długi ten post wyszedł ale rok temu chyba był podobny i został dość ciepło przyjęty także pora kontynuować mojego minibloga
    Tak się składa że ostatnio coraz ciekawiej obserwuje przyrodę w moich okolicach. Dzisiaj zawitałem do kochanego Nowego Targu konkretnie do boru na czerwonem (pierwsze 4 zdjęcia) oraz udałem się odwiedzić dolinę Kościeliską. Obserwuję poziom wód gruntowych, zwłaszcza że tereny Podhala zazwyczaj były zalewane o tej porze roku z powodu roztopów. Z powodu znikającej wody na borze na czerwonym, las i cenny torf prawie wysechł. Na pomoc jednak przyszli nam Norwegowie oraz Lichtenstein (nie wiem jak to się Po polskiemu gavaryt). Za niemałą kwotę wybudowali umocnienia oraz tamy mające zapobiegać ucieczkę wody do pobliskiego Dunajca. Początkowo las znacznie przerzedzili, okolice wieży widokowej zostały pozbawione drzew dzięki czemu rano z wieży widokowej można obserwować spacerujące w pobliżu stado saren. Jak widać, po roku wody znacznie przybyło. Torf odzyskał swój zapach, woda wraca w swoje stare miejsca a mech wreszcie jest prawidłowo nasączony wodą. To pokazuje że naprawdę jak nauczymy się o wodę dbać, ona zostanie. Las ponownie cieszy okolicznych mieszkańców. Nie można tego jednak powiedzieć o dolinie Kościeliskiej, tą jest wyschnięta na wiór. Miejsca które jeszcze za covida były przepełnione szumem wody oraz wszędobylskim zapachem górskiego potoka, aktualnie są wysuszone na wiór... Dosłownie, miejsca które jeszcze 5 lat temu o tej porze roku miały głębokość nawet 2 metrów i bardzo porywisty nurt, są prawie w całości wyschnięte. Wysycha również okoliczny drzewostan. Bardzo mnie to niepokoi, zwłaszcza że o ile w nowym targu tej wody mało ale jednak zostało, tak w dolinie nie ma już nic... Aktualnie teren doliny Kościeliskiej przypomina bardziej katastrofę ekologiczną niżeli park narodowy... Dunajca nie będę tu nawet pokazywał, suchy jak silnik opla Trochę długi ten post wyszedł ale rok temu chyba był podobny i został dość ciepło przyjęty także pora kontynuować mojego minibloga
    6
    1 Komentarze 0 Udostępnienia
  • https://www.instagram.com/reel/DHJ61UJsjPC/?igsh=MXczYmx1cnZ2Ymd4Ng==

XD
    https://www.instagram.com/reel/DHJ61UJsjPC/?igsh=MXczYmx1cnZ2Ymd4Ng== XD
    WWW.INSTAGRAM.COM
    Michał Piotrowski on Instagram: "Tak samo tylko trochę lepiej widać #trucks #drift #volvofh #truckdriver #e46 #driftlife"
    80K likes, 249 comments - majkeloskiii on March 13, 2025: "Tak samo tylko trochę lepiej widać #trucks #drift #volvofh #truckdriver #e46 #driftlife".
    7
    2 Komentarze 0 Udostępnienia
  • No nic tak bardziej nie wkurwia jak to
    No nic tak bardziej nie wkurwia jak to
    8
    4 Komentarze 0 Udostępnienia
  • Oddam za darmo silnik 1.9 dCi 110 km silnik jest wyciągnięty z samochodu założone nowe turbo i sprzęgło odbiór osobisty
    Oddam za darmo silnik 1.9 dCi 110 km silnik jest wyciągnięty z samochodu założone nowe turbo i sprzęgło odbiór osobisty
    1
    12 Komentarze 0 Udostępnienia
  • To ja wczoraj po 2h godzinach snu 😅
    To ja wczoraj po 2h godzinach snu 😅
    8
    0 Komentarze 0 Udostępnienia
  • Przesłuchując arcydzieło wysłane przez Nikt_wazny natknąłem się na kolejne dzieło Szybkiej Anety xD
    Przesłuchując arcydzieło wysłane przez [Nikt_wazny] natknąłem się na kolejne dzieło Szybkiej Anety xD
    7
    3 Komentarze 0 Udostępnienia
  • Moje szczęście nie zna granic, ruszyłem 6.30 rano o 8.20 jadę a2 w Niemczech i widz radiowóz Balm na zjeździe (Balm to taka inspekcja transportu jak u nas w polsce),w lusterku ich nie widziałem bo wiozę domek holenderski i mi trochu wystaje,ściągnęli mnie na bok i tu się cyrki zaczynają dziać, bo szukam zezwolenia 3,2 metra,nie mogę znaleźć to dałem większe 3,7 m znalazlem 3.0 metra więc dałem im te ,bo 3.7 to pilot potrzebny,przyszedł do mnie gostek i mówi że zmierzy szerokość i jak na ironię domek ma 3,02m szerokości i powiedział że 3,0 nie może być. Po czym znalazłem 3,2 metra zezwolenie ,a ono jak na złość straciło ważność 3 dni temu,więc napisałem do swoich a oni wysłali mi w pdf nowe tylko że Balm tego już nie chciał bo ja go fizycznie nie mam,ehh i teraz nie wiadomo ile będę czekał bo potrzebuje pilota do granicy z polską. Najlepsze jest to że dodatkowym powodem przez który inspekcja nie chciała mnie pościć to taki że nie znam biegłego niemieckiego 🤣🤣
    Moje szczęście nie zna granic, ruszyłem 6.30 rano o 8.20 jadę a2 w Niemczech i widz radiowóz Balm na zjeździe (Balm to taka inspekcja transportu jak u nas w polsce),w lusterku ich nie widziałem bo wiozę domek holenderski i mi trochu wystaje,ściągnęli mnie na bok i tu się cyrki zaczynają dziać, bo szukam zezwolenia 3,2 metra,nie mogę znaleźć to dałem większe 3,7 m znalazlem 3.0 metra więc dałem im te ,bo 3.7 to pilot potrzebny,przyszedł do mnie gostek i mówi że zmierzy szerokość i jak na ironię domek ma 3,02m szerokości i powiedział że 3,0 nie może być. Po czym znalazłem 3,2 metra zezwolenie ,a ono jak na złość straciło ważność 3 dni temu,więc napisałem do swoich a oni wysłali mi w pdf nowe tylko że Balm tego już nie chciał bo ja go fizycznie nie mam,ehh i teraz nie wiadomo ile będę czekał bo potrzebuje pilota do granicy z polską. Najlepsze jest to że dodatkowym powodem przez który inspekcja nie chciała mnie pościć to taki że nie znam biegłego niemieckiego 🤣🤣
    9
    3 Komentarze 0 Udostępnienia
  • 8
    0 Komentarze 0 Udostępnienia