A w dzisiejszym (niedzielnym) kąciku muzycznym zaglądamy do polskiego rocka. Rozwój tego gatunku muzycznego to początek lat 80, złożyło się to z Stanem Wojennym w polsce oraz po stanie wojennym z powstaniem Listy przebojów na trójce. Czemu o tym wspominam? Bo głownie tam słuchacze mogli usłyszeć raczkujące gwiazdy tego gatunku. Republika, perfect, kult, i lady pank to chyba takie ikony tamtych lat. Do perfectu dojdziemy w swoim czasie, republika się pojawi już niedługo, kult również mimo że gościł na naszej liście (wczoraj byłem na koncercie kultu, polecam każdemu). No więc dzisiaj Lady Pank, zespół moim zdaniem taki, taki no, do kultu lub republiki nie ma podjazdu pod względem tekstu, przekazu itp, jest to bardziej rozrywkowa wersja rocka, gdzie w innych piosenkach bardzo przemycano tematy polityczne, oczywiście lady pank też to robiło, ale nie na taką skale. Myślę że piosenki Fabryka Małp, Mniej niż zero czy Zawsze tam gdzie ty zna każdy, a dzisiaj coś mniej znanego, mimo to dalej popularnego, osobiście moja ulubiona piosenka Lady Pank, kto troche kina oglądałem to wie że wystąpiła też w filmie "Zupa Nic" Nie będę przedłużał, przed wami Lady Pank - Zamki Na Piasku

https://www.youtube.com/watch?v=IWnnhRNUOMQ
A w dzisiejszym (niedzielnym) kąciku muzycznym zaglądamy do polskiego rocka. Rozwój tego gatunku muzycznego to początek lat 80, złożyło się to z Stanem Wojennym w polsce oraz po stanie wojennym z powstaniem Listy przebojów na trójce. Czemu o tym wspominam? Bo głownie tam słuchacze mogli usłyszeć raczkujące gwiazdy tego gatunku. Republika, perfect, kult, i lady pank to chyba takie ikony tamtych lat. Do perfectu dojdziemy w swoim czasie, republika się pojawi już niedługo, kult również mimo że gościł na naszej liście (wczoraj byłem na koncercie kultu, polecam każdemu). No więc dzisiaj Lady Pank, zespół moim zdaniem taki, taki no, do kultu lub republiki nie ma podjazdu pod względem tekstu, przekazu itp, jest to bardziej rozrywkowa wersja rocka, gdzie w innych piosenkach bardzo przemycano tematy polityczne, oczywiście lady pank też to robiło, ale nie na taką skale. Myślę że piosenki Fabryka Małp, Mniej niż zero czy Zawsze tam gdzie ty zna każdy, a dzisiaj coś mniej znanego, mimo to dalej popularnego, osobiście moja ulubiona piosenka Lady Pank, kto troche kina oglądałem to wie że wystąpiła też w filmie "Zupa Nic" Nie będę przedłużał, przed wami Lady Pank - Zamki Na Piasku https://www.youtube.com/watch?v=IWnnhRNUOMQ
11
1 Komentarze 0 Udostępnienia